Husflidsdager


Årets høydepunkt i husflidslaget er uten tvil husflidsdagene som arrangeres den siste helgen i august hvert år. Det kommer mange utstillere som selger sine håndlagde produkter, og det blir vist forskjellige husflids-teknikker.

Her kunne en se hvordan plantefarging blir gjort, preging av gyllenlær, og trykking av mønster på skinnfell. Som avslutning på helgen gikk den tradisjonelle bunadsparaden av stabelen med over 100 forskjellige bunader representert.











Det ble en god helg med mye fint for øyet og se og ganen og smake.


















Klar for plantefarging

Da er tiden kommet for plantefarging. Bøker om emnet er lest, bloggvenners inspirasjon har bidratt underveis, og de nødvendige tingene skaffet til veie. Mange koselige turer har det vært i skog og mark, og i dag gikk turen ut på å finne lav. Det gjenstår å se hvilken farge den gir, for det kan visst variere fra brunt til rustrødt. For sikkerhets skyld er alt blitt tørket i ovnen, for det skal visstnok gi sterkere fargeevne. Gleder meg til å sette i gang. Alltid gøy å lære noe nytt - og så lenge jeg holder meg unna de giftige beisene kan alt foregå innendørs:)






En ekte viking

Den nyeste boka i bokhylla er denne. En flott bok som klarer å krysse to av mine interesser på en fantastisk måte. Forfatteren har blitt inspirert av viktingmønstre, og har gjort en utrolig stor jobb med å samle bakgrunnskunnskaper.

 Boka bugner av kompliserte border og mønstre, og gir meg en liten følelse av uoverkommelighet. Men......



Man er da en ekte viking.......


Og har vært ute i uvær før, så dette skal nok gå bra med en stor posjon tålmodighet og en kald og lang vinter til hjelp.






En retro-gryteklut blir til

Det skulle vise seg å ligge et hav av retro-oppskrifter tilgjengelig på forskjellige nettsteder. Denne grytekluten heter: Chrochet Flower Hot Pad, og finnes her.


Oppskriften var grei å følge selv om den var engelsk-eller mer riktig - amerikansk. Der er dessverre slik at hekleoppskrifter på engelsk og amerikansk er vidt forskjellige.

Her er grunnformen ferdig.



Etter at grunnformen var ferdig ble det heklet rundt kantene til  ønsket størrelse. I ettertid har jeg funnet flere oppskrifter som gir liknende resultat, men de var påbegynt ytterst, og heklet mot midten. De må også prøves etterhvert - når døgnet får fler timer for eksempel:)


Gryteklut-skatter



Gamle grytekluter er en kulturskatt.
I anledning husflidsdagene som går av stabelen neste helg er det en av medlemmene som ønsker å vise frem gamle grytekluter. Hun har til nå klart å låne over 120 par  , og noen av disse har jeg funnet i mine slektningers skuffer:)

Det er morsomt og se hvilke teknikker de brukte - her er det heklet reliefkant over staver.


Disse minner mest om en kjole som hadde passet utmerket
til en Barbiedukke:)

Det er en utfordring og finne ut av hvordan de forskjellige gryteklutene er laget, men jeg håper å få til et mønster etter denne grytekluten.
Dette er favoritten til nå.

Men før jeg setter igang med mønsterene må det googles litt rundt og se om de kanskje finnes fra før der ute:)


Disse har jeg heklet på i det siste, og oppskriften ligger under bildet. Nå skal det settes igang med sorte kluter som passer til.













Oppskrift på gryteklutene (hvite m/ sort kant)

De er heklet med tykt bomullsgarn, og opplegg var 31 luftmasker.
I 6. lm. hekles 2 staver - 2 lm - 2 staver. Hopp over 2 lm, 1 st i neste lm.
Hopp over 2 lm, deretter 2 st - 2 lm - 2 staver i samme lm igjen. 
Snu med 3 lm hver gang. Fortsett slik til du har ønsket størrelse.
Rundt er det  heklet en rad fm med hvit tråd først.
Deretter picotkant med sort. 3 lm, 1 fm i 1. lm - hopp over 1 fm, og hekle en fm. osv. 

 


Hifa-lykke


I dag kom ulla fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. Deilig myk og godluktende ull. Da ble det en lykkedag i dag også:)

Ulla skal brukes på sene høstkvelder til å lage dekor til strikkede vesker, ullbrosjer, og ullbilder. Man får rett og slett aldri for mye ull. Jo fler farger man har og arbeide med, jo mer givende blir det.


Denne nydelige turkise ulla skal blandes med andre blåtoner og bli til himmel i ullbildene. Vinballongen med det turkise vannet var det Tovepia som gav meg ideén til.



 Lime er en favorittfarge også i hagen. Euphorbia, eller vortemelk som den også heter er flott både med og uten blomster. Blomstene er egentlig høyblader, og er skikkelig limefarget:)


Frodo velger og bruke den bringerbærfargede ulla som sovepute. Den gutten vet og kose seg!
 


Julemesse-ideer



Det er høst, skolestart og tid for å forberede seg til julemessene. Tiden flyr avsted og man skulle så gjerne ha hatt noen flere timer pr. døgn. Det er så mye fint å velge mellom. Men man må velge seg ut noen forskjellige prosjekter hvert år. 

Kortene på bildet over er enkle å lage, og hvis man klipper og bretter selve kortet selv blir kostnaden ganske lav. Hjertene under er brodert fritt med vanlig brodergarn, og fylt med ull. Disse er koselige å henge på pakkene, eller som pynt på et lite juletre.





En gave til helten



Mimrer om fjordårets konserter med Jahn Teigen og Anita Skorgan. Var først i Tønsberg og så showet, for siden og bestille nye billetter til konserten i Oslo. Da hadde jeg med gave til dem begge. Jahn fikk pulsvanter (de som ligger på bordet foran han) og Anita fikk et karius-skjerf i blåtoner. De var så takknemlige for gavene, men det skulle bare mangle om ikke jeg ville gi noe igjen for de fantastiske musikkopplevelsene de gav meg.

Naturens palett




Terrakotta-toner er det sikre valg. Ullbildene blir mer naturlig når fargene går ton-i-ton fra oker, brent umbra, rust og terrakotta. 
Navnet "Terrakotta" er italiensk, og betyr: Bakt Natur (skrevet med store bokstaver fordi jeg synes det fortjener det). Fargene er en favoritt hos oss både i planter, hagedekor og når vi skal male innendørs. For øyeblikket er stuen okergul, og soverommet terrakotta-farget. Fargene er gode og omgås, og gir ro og trygghet.




Når hagedekoren får et lag med rust blir de ennå finere.  Ofte finner jeg terrakotta-ting som får bli med hjem som dekor i hagen. Det flotte fatet av Fugl Phønix passer godt inn i hagebildet:)



Frodo elsker som tidligere nevnt garn. Og selvfølgelig skal det helst være terrakotta-farget.

                








Sommerfin




Strikkede og heklede armbånd er enkle små sommer-prosjekter.  De øverste er strikket etter denne oppskriften. De ser ikke helt like ut som på oppskriften, for jeg har latt dem rulle seg inn på kantene. De andre er små heklede oldemor-ruter, med små trykknapper til lukking. Alle armbåndene er dekorert med små perler - så fikk jeg litt avkastning på dem også:)

 Frodo benytter enhver anledning til å tygge på den fine pinnen jeg fant på stranda i sommer.

Inspirasjon



Kunstutstillinger er en fryd. Man vet aldri hva som venter av inntrykk og ideér. Denne sykkelen rommer en hel åker av mynte. Eieren pleide visst og koke en kopp myntete iblant:)




Denne lille broen oppdaget jeg på en campingplass i Sverige. Den vitner om en kreativ beboer som vil gå tørrskodd fra campingen og ned mot stranda:)


Kunstneren bak denne broen er samme person som har laget sykkelen øverst. Morsom liten sak som gjør at besøkende slipper å bli våte på beina:)


Det gjelder å våge å være seg selv. Enten man liker det enkle eller det fargesterke eller iøyenfallende.
Vi er på en måte kunstnere alle sammen - når vi skaper noe med pinner og garn, eller hva det måtte være vi bruker av hjelpemidler:)



Fyrverkeri mellom to permer





Tusen luer samlet i en fantastisk bok. Hele boken er en fryd for øyet, med luer i alle regnbuens farger. Det følger med oppskrift på 10 av luene, men bak i boken står det skrevet internettadresser slik at man kan finne opphavet til resten av luene også.
Noen luer er vakre......

Andre luer er kreative....



En bok for den som er glad i å strikke luer:)




Tøffelsokker


Sokkestrikking har vært under utprøving de siste par årene. Mitt inntrykk er at tunga må være rett i  munnen og konsentrasjonen på topp under den kritiske fasen - nemlig hælen!
Det finne like mange hæler å velge mellom som det finnes måter å gjøre feil på. Sikkert greit når man først kan det da. Det gjelder vel å ikke gi opp. 


Men for de som ikke helt får teken på det finnes det jo andre utveier. Denne heklede sokken er strikket etter mønster fra Drops Design. Mønsteret finnes her. De ble ganske tykke, så derfor blir de nok brukt som kosesokker inne. Mønsteret var enkelt og greit, så disse kommer jeg til og lage fler av:)






Rød glede

Steiner er forskjellige, og de kan gjøre en glad!


Akkurat som de smukkeste rosene i hagen vår.






Og disse endene jeg fant på gjenbruksstasjonen -
de vitner om kjærlighet.

Kjærlighetens farge er rød som de vakre
valmuene.
















Eller de nydelige knoppene på kaprifolen. 
Med dette ønskes en god helg til alle bloggevenner
fra Ulla-Bella.

Vertinnegaver


Med litt koselig papir, bånd, blonder og fyrstikkesker kan man lage de koseligste vertinnegaver. Jeg bruker tosidig scrapbooking-tape til å feste både papir og blonder. Blondene var opprinnelig hvite, men fikk en omgang i en blanding av kaffe og te-vann. Motivene kan man finne på gamle postkort, eller så er det flere steder på internett hvor man kan laste ned bilder gratis. Disse fyrstikkeskene er koselige å gi bort sammen med stearinslys. De skal jeg pynte en annen dag, og jeg gleder meg alt. Dette er skikkelig kosearbeid.

Kose-genser underveis

Nå er valget tatt, og det ble denne kose-genseren som lopigarnet skal brukes til. Det artige med plategarnet er egentlig at man kan få mange fargesjatteringer fordi man nøster opp to eller tre tråder garn. Til denne genseren ble det ene nøstet laget av en tråd sort og en tråd grå. Den ser ut til å bli en sikker favoritt-genser. Oppskriften er fra KK i 1976:)